Mitä teen, jos minut lomautetaan?

YTK tiedottaa:

  1. Ilmoittaudu TE-toimistoon työnhakijaksi heti, kun sinut lomautetaan tai irtisanotaan. TE-toimiston lausunto lomautuksesta tai työttömyydestä on edellytys päivärahan maksamiselle, eikä sitä saa voimaan takautuvasti. Tee ilmoitus verkossa osoitteessa te-palvelut.fi.
  2. Pyydä työnantajaasi jo ennen lomautusta ilmoittamaan tulorekisteriin palkkatietosi käyttäen laajaa ilmoitustapaa ja antamaan kaikki vapaaehtoiset tiedot, jos niitä on. Tällöin on hyvin todennäköistä, että meillä on suoraan käytössämme tarvittavat tiedot työttömyyspäivärahasi laskemiseksi.
  3. Hanki verokortti etuutta varten Verokortti verkossa -palvelusta. Samassa kohdassa, missä ilmoitat arvion etuuden määrästä, voit ilmoittaa Yleinen työttömyyskassa YTK:n verotietojen saajaksi. Silloin verottaja siirtää uudet verotiedot suoraan meille. Näin voimme tehdä ennakonpidätyksen suoraan muutosverokortin prosenteilla. Jos käytössämme on palkkaa varten laskettu verokortti, on ennakonpidätys tällöin vähintään 25 %. Palkkaverokortin olemme saaneet verottajalta automaattisesti, jos olet ollut jäsenemme jo viime vuoden puolella.
  4. Kun lomautusta tai työttömyyttä on kestänyt vähintään kaksi viikkoa, tee päivärahahakemus OmaYTK:n kautta. Palvelu opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä. Jos lomautus tai työttömyys kestää alle kaksi viikkoa, voit tehdä hakemuksen heti lomautuksen/työttömyyden päättymisen jälkeen.
  5. Jos lomautus tai työttömyys jatkuu, tee jatkohakemus takautuvasti aina neljän viikon tai kuukauden välein. Muista, että päivärahaa tulee hakea takautuvasti viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. Emme siis voi maksaa päivärahaa yli kolmen kuukauden ylittävältä ajalta.

Katso videolta ohjeet lomautustilanteeseen.

Lue täältä tarkemmat ohjeet lomautukseen ja päivärahan hakemiseen.